January 26, 2006

a comment for the PM

Somebody commented in my Cheese post…

MALAYSIA = Land of MALAYs
so those malays in working or living in malaysia think they r the BIRTHOWNER of this land. when they r the waiter or waitress, they feel like ‘ what the fark! i am working a low standard and income job so why must i be proud of it’ the prb with most of them is they think they r the boss and never proud of their job. since the young days, the gov has been spoon feed them with the QUOTA system and 5-10% discount for bumis to purchase properties! imagine that. the nonbumis i think is 2nd class citizen maybe. for the non bumis in the civil service department, why they never been given the quota system of promotion in their respective division? i wonder.
their thinking always..’ this is MALAYSIA, so why i am doing this kinda job!??’
posted by PM Badawi

my reply to him

whoaaa.. the prime minister was here.

Hey, mr badawi! Apa macam? Ho seh bo?
Eh you orang boleh suruh itu samy bikin satu jambatan lagi kat penang aa? (jambatan, bukan jamban…)

itu traffic dekat sana manyak teruk lar. Kelmarin gua kena sangkut kat itu tol satu setengah jam… pasal ada satu lori pancit kat tengah jalan. Potong stim lah

And I’m sure my pembaca blog sekelian also ada something to komplen to you. Maybe it’s good if you can set up a special independent panel to monitor the jalan raya mia kualiti……

posted by michaelooi

michaelooi  | nonsense  | 

13 Comments to “a comment for the PM”

  1. _butt says:

    Haha.. nice bahasa ‘rojak’ there

  2. BawangMerah says:

    Heheheh, you forgot the ‘magic’ word. Toll gates. Takde tol takde jalan la brader. Pun intended ;)

  3. Wan Zafran says:

    Encik PM!

    Apa ini cerita-cerita pasal black metal ni? Apa ini, just because nama-nama band macam Rotting Corpse, Impaled Nazarene, Entombed dah sudah boleh kena haram? Tak adil la ini macam. Saya tak puas hati la.

  4. michaelooi says:

    bawang – Tu lar, kita bayar tol… tapi jalan macam muka Freddy Krueger… berbatu-batan dan berlubang-lubang…. kanineh betuih…

    saudara wan – I pun tak tau amende ngan black metal nih. mungkin nama-nama rock band tu bengang sikit. ni, ambiklah nama yang ada stail sikit, kan? Macam ‘Green Sabbath’ ke… ‘Paku Sepuluh Inci’ ke… ‘Juruterbang Kuil Batu’ ke… innocent sikit.

    you orang semua…. takde komplen lagi ke? ni PeeEm ada kat sini…
    kalau takde komplen, kenapa you orang buat bising-bising masa cakap pasal AP and kes ketuk-ketampi tu haa??

  5. howsy says:

    Alo Pak PM, aper macam? Sihat walafiat hendaknya? Janganlah sedih sangat pikiak Kak Endon. Tuhan lebih menyayanginya.

    Tu, tempoh hari Pak kater perlu ‘ilham’untuk sapu kabinet besiak besiak. Dah ader ilham ko? Kalo ader, bagilah sikit kat dik ni, kasi sikit nombor 4D. Itu Laya Cina sulah latang loh, mau ong sikit, kasi sikit tips lar, mau untung kau-kau. Lu taulah, minyak naik, balang naik (bukan batang naik) semua bende pun naik, harga saje tadak tulun. So, boleh kar?

    Apermacam? Kalo boleh, mai pigi gua punya bolok dan tinggalkan pesanan selepas bunyi ‘beep’. Beep!

  6. Wan Zafran says:

    Tapi Encik PM! Saya tak puas hati la. Kenapa diorang haramkan metal sekarang? Sedangkan orang dulu-dulu boleh layan metal? Cuba baca link ini. Tok Janggut pun metal.

    AHH. Saya tak puas hati. Saya mahu reformasi muzik!

  7. beefstew says:

    ‘Juruterbang Kuil Batu’

    Haha, that’s a nice one.

    Jangan lupa jugak kegemaran saya. ‘Memenyek Labu’ dan juga ‘Jam Mutiara’ atau ‘Taman Bunyi’

    Tapi jalan jalan itu kena berlubang-lubang sebab kalau jalan cantik sangat, Kedai-tayar mesti lingkup, lepai tu, dusun getah pun kena bakar. Penoreh getah mana mau cari kerija? Itu lah agenda tersembunyi Samy mah…

  8. michaelooi says:

    howsy – Wah, you punya BeeEm solid lar weh!
    Orang kelate?

    wan – Ala rilek lar brader. Switch ajelah dengar muzik yang lebih pop. Macam itu Bendera Malaysia ke… ataupun macam itu MaduRacun kat DrLiew mia blog ke….

    beefstew – Hahah yeah bebeh… ‘Senapang dan Mawar’…

  9. howsy says:

    Hehe…cayalah, gua punya BeeEm selalu dapat A punya! Gua Ipoh-mali tadak sombong! Negeri Kejor Yop Kejor!

  10. ikzq says:

    hrmmmm saya tak paham, kenapa blame Bedawi hal hal traffic, tol and jalan. Tu tak kena mengena dengan dia. Kalau nak komplain, complain kat sami velu lah.
    Saya suka bedawi, kerana dia selalu transparent buat kerja. Apa pun kita tau. Dia tu sangat adil and mengutamakan keselamatan rakyat.
    Bukan ku nak bodek dia, aku cuma mau bagi tau semua orang, kamu semua blame salah orang. Dalam List aku, orang pertama aku nak kenakan ialah Sami velu. *Tendang*
    Long Live Bedawi

  11. michaelooi says:

    ikzq – dey brader… you tau tak samy mia boss siapa? Bang Badawi.
    Kalau you tak suka samy, you buat apa? You bagi tau sama dia mia boss. Paham tak?
    You don’t kick his ass. You let his boss do it. Coz Badawi ada POWAHHHHHHHH!

  12. ikzq says:

    ohhhhhhhh, aku paham wat u mean now. Coz i dont like to blame tu punya orang baik saja. Gua ingat lu bias kat bedawi pulak hahhahaha.
    boleh lah, ask bedawi kick dia punya buntut.

  13. ks says:

    Oh…u jugak stuck kemarin? Kawan, u stuck dekat Juru tol kah? Satu setengah jam!?!?

The commenting function has been closed.