August 4, 2004

composition

I remembered I scored quite well for my composition in BM when I was schooling, but am not really sure about now after so many years stopped communicating in that language. I decided to translate my previous superficial entry into BM … and let me know how I would have scored.
Note: I use no dictionary (coz i don’t have one) and some of the words/vocab might be inaccurate. Feel free to correct me.
Note: Foreigners who doesn’t read BM, this is a direct translation of my blog entry on 2nd August.

*******************
Pada suatu hari, setelah terasa sendiri sudah lama tidak pergi bersenam, saya bercadang untuk pergi berjoging di sekitar kawasan perumahan. Dengan pakaian Mizuno and kasut lari Nike ku, maka berlepaslah saya … berlari bagaikan johan. Kegembiraan tu … tiada bandingannya dan oh .. terasa unggul sungguh dapat menghirup udara segar sambil menghindirkan kerimat kotor. Saya memecut lalu sekumpulan gadis sekolah, dan melambaikan kepada mereka. Berlari lepas sekumpulan lembu sambil senyum … dan kemudian sekumpulan serigala orang tua … dan menunjukkan punggung. Ia merupakan hari yang indah. Tidak pernah saya terasa begitu rapat dengan planet Bumi. Pokok-pokok …. burung-burung…. dan jiran-jiran yang serba baik …. ahhhhh.

Apabila saya sedang berjongket di suatu selekoh, tiba-tiba, saya terasa diekori orang. Rupanya, sebuah motosikal sedang mengekori saya. Oleh kerana saya berasa tidak selesa dengannya, saya terus bersembunyi di belakang sebuah tong sampah besar … di lorong berdekatan sehingga saya pasti yang motosikal itu telah lenyap. Selepas itu, saya terus berlari secepat kongket mungkin ke arah yang bertentangan untuk balik ke rumah……

Ketika saya sedang meninggalkan lorong tersebut ke jalan besar, tiba-tiba, seorang lelaki melonjak entah dari mana. Lelaki itu berbadan besar seperti H-TigaKaliGanda … dan sedang bersengih bagaikan seekor kucing-bob. Amat jelas sekali, yang lelaki ini orang jahat, kerana ternampak tangannya memegang sebilah pisau durian. Dengan tidak membuang masa, saya terus berlari ke arah yang sebelah lagi … tapi, dihalang oleh satu lagi orang jahat yang berbadan besar ! Orang jahat yang kedua ini, bagaikan saiz Kingkong Bundy dan tangannya sedang memegang sebatang kayu yang besar. (jikalau anda tidak tahu siapa itu H-TigaKaliGanda atau KingKong Bundy, tolonglah .. pergi cari sebuah jamban yang berdekatan… taruk kepala anda ke dalamnya … dan pancur.)

Saya terperangkap ! Menampakkan muka 2 lelaki itu yang begitu bengis, saya rasa mereka bukan ke sini untuk berjabat tangan dan bersosial. Yang dapat saya buat ialah berharap .. supaya mereka bukan sepasang manusia homoseks yang laparkan lubang punggung dan sedang mencari mangsa …. ataupun orang jahat yang bertujuan untuk menyembelih orang secara syok.

Oleh kerana terperangkap dan tidak dapat berbuat apa-apa, saya terus teringatkan prosedur kecemasan yang saya terlajar dari TV — menjerit dengan sekuat hatinya. Apabila kedua penjahat tersebut bersedia untuk menerkam saya, tiba-tiba, saya terdengar bunyi denguran yang kuat. Tidak hairan, yang kedua penjahat juga tersempuk apabila terdengar bunyi tersebut dan keadaan ketika itu bagaikan terhenti.

Pada ketika itulah, saya ternampak sesuatu yang menyebabkan pengalaman ini susah dilupakan. Seorang lelaki .. bukan .. seekor anjing … bukan .. saya tidak pasti. Ia nampak macam separuh manusia dan separuh anjing dalam pakaian getah … yang sedang berdiri dengan gaya model bertelanjang Leonardo DaVinci. Tidak payah cakap, ketiga-tiga kami terus bengang – kerana tiada yang diantara kami tahu apakah gerangannya benda itu. Makhluk itu kemudiannya berjoget dengan perlahannya ke arah kami … sehingga bayangan besarnya mengerhanakan segala cahaya dari arahnya.

Saya amat takut, kerana sudahlah dipaksa dirompak oleh kedua penjahat itu .. dan sekarang kenalah pula berdepan dengan raksasa anjing ini. Saya terus memejamkan mata dan berdoa supaya pengongket-emak itu akan mengakhirkan segala-galanya secepat mungkin …. dan tiba-tiba, saya terdengar suara orang bertitah :

“Lepaskan lelaki serba kacak itu”

Suara itu kepunyaan makhluk anjing itu. Dia tu tahu bercakap. Sejuk.

Salah satu daripada pengganas itu terus menghayunkan kayu besarnya ke arah muka manusia-anjing itu, tanpa melengahkan masa untuk memahamkan keadaan. Manusia-anjing itu membuka mulutnya and membahamkan kayu itu kepada 2 bahagian …. kemudian mengigit tangan KingKong. Aduh, gigitan manusia-anjing itu amatlah kuat, sehingga tangan KingKong berubah menjadi warna unggu.

Mujurlah, KingKong dapat melepaskan diri and terus lari lintang-pukang ….. tetapi lain pula dengan H-TigaKaliGanda. Dengan menggunakan pisau duriannya, dia cuba untuk menikam perut manusia-anjing itu tapi tidak berjaya, kerana kulit perutnya amatlah keras sekali. Manusia-anjing itu terus mengetawakan H-TigaKaliGanda macamlah butuhnya pendek bagai puting babi. “Ha ha ha. Mengeletarlah kamu semua di depan aku… anak kepada anjing betina engkorang !” teriak manusia-anjing itu … lalu terus melonjak ke atas H-TigaKaliGanda dan mengongketnya … sambil menjerit “Marilahh sayanggg… yaaaaaa”

Saya nyaris mati dihentak ketakutan … setelah ternampak kedua-dua penjahat tersebut dicabuli dan dirogol dek manusia-anjing itu, tanpa was-was. Selepas melakukan kesemua itu, manusia-anjing itu memberi pandangan malas kepada saya ..dan terus melenyapkan diri dari lorong itu. Apakah makhluk itu ? Adakah ia sejenis malaikat ? Saya tidaklah kongket tahu, apa yang saya tahu ialah makhluk itu telah menyelamatkan saya daripada dirompak penjahat. Pengalaman yang memang sukar dipercayai dan pelik.

Maka, baliklah saya untuk berjoging, balik ke rumah … menunjukkan punggung kepada orang-orang tua …. bersenyum kepada lembu-lembu …. dan melambaikan tangan kepada gadis-gadis sekolah ….. tiada hari yang lebih baik. Saya tidak akan berjoging lagi selama-lamanya.
*******************

michaelooi  | imaginations  | 

The commenting function has been disabled.